Stop-motion animatie

Stop-motion animatie houdt in dat je een voorwerp beeld voor beeld opneemt terwijl er steeds iets verandert. Als je deze beelden vervolgens achter elkaar zet, ontstaat er een filmpje. Er worden dus echte voorwerpen of materialen gefilmd. Bij stop-motion maken we dus geen gebruik van beelden of illustraties die we met de computer maken. Stop-motions hebben een bijzonder wow-effect en vallen altijd op. Perfect dus als je iets onder de aandacht wil brengen!

Stop-motion animatie (stopframe-animatie) is een animatie die tot stand komt door een reeks beelden, meestal fotografie, snel achter elkaar af te spelen. Door de foto’s snel af te spelen creëer je de illusie van beweging, als in een filmpje. Dit is eigenlijk een moderne versie van de 2D-getekende animatie van bijvoorbeeld Disney waarin tekeningen elkaar opvolgden die steeds een beetje anders zijn.

De basis van een stop-motion animatie is dat er een foto gemaakt wordt van een object of personage, dat vervolgens een klein stukje verplaatst wordt. Waneer je de beelden achter elkaar afspeelt bewegen de objecten, vaak een beetje schokkerig.

Studio Schurk ~ stop-motions waarvoor je even blijft staan